15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.woninghuis.nl 300 0
Lichtplan maken voor in huis

Een lichtplan maken voor thuis – direct en indirect licht

Verlichting is een ontzettend belangrijk onderdeel van je interieur. Wanneer je je huis gaat (her)inrichten is het maken van een goed lichtplan dan ook van groot belang! Vaak worden er tijdens dit proces woorden als ‘direct licht’ en ‘indirect licht’ genoemd. Wat houdt dit precies in? En waar moet je op letten bij het makken van zo’n lichtplan?

Direct licht

Onder direct licht valt verlichting waarbij de bron van het licht direct op een bepaald punt schijnt. Met deze verlichting wordt een bepaald punt goed verlicht, maar blijft de ruimte er omheen onverlicht. Dit zorgt voor een groot contrast tussen licht en schaduw in je kamer. Het voordeel van direct licht is dat deze vorm van verlichting specifiek op bepaalde objecten gefocust is. In je huis is deze verlichting onder andere van belang in de keuken. In je keuken kan je het directe licht laten schijnen op het keukenblad, zodat je goede verlichting hebt tijdens het koken. Daarnaast kan direct licht goed helpen om de bijzondere plekken in je huis te verlichten. Laat bijvoorbeeld een lamp schijnen op een schilderij of een mooi hoekje in je huis.

Naast dat je met directe verlichting bepaalde hoeken en punten kan benadrukken, helpt directe verlichting ook bij het creëren van de sfeer in je kamer. Zo kan het spelen met licht en schaduw een knusse en gezellige sfeer geven.

Indirect licht

Indirect licht daarentegen verlicht een breder gebied in je kamer. Dit zorgt voor een algemene verlichting met weinig verschil tussen licht en schaduw. Een voorbeeld van een natuurlijke indirecte lichtbron is de zon. Naast natuurlijke lichtbronnen zijn er ook LED-lampen die indirect licht uitstralen. Deze zijn perfect voor plafondverlichting en kunnen bijvoorbeeld Lampdirect LED-lampen een gehele ruimte verlichten.

Indirect licht wordt vaak gebruikt om complete ruimtes te verlichten. Zo hoef je geen gebruik te maken van meerdere lichtbronnen. Indirecte verlichting is geschikt voor ruimtes waar je geconcentreerd moet kunnen werken. Hierdoor wordt deze manier van verlichting ook vaak gebruikt op kantoren of in ziekenhuizen.

Het ideale lichtplan

Wanneer je bezig bent met het opstellen van een lichtplan, kan je het beste direct en indirect licht combineren. Het is verleidelijk om je ruimte alleen met direct licht te verlichten. Een risico wat dit met zich meebrengt is dat je een te groot contrast krijgt met licht een schaduw. Indirect licht zorgt juist voor duidelijke verlichting, maar met een minder warm effect. Door beide lichtbronnen te combineren zorg jij er voor dat je een ideaal lichtplan creëert voor jouw huis!

Categorie:Interieur
VOLGENDE POST
PVC vloeren
VORIGE POST
Waar rekening mee houden bij moestuinbakken kopen?