15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.woninghuis.nl 300 0
Welke vorm van tijdelijke verhuur past bij jou

Welke vorm van tijdelijke verhuur past bij jou?

Er zijn een aantal situaties denkbaar waarin je je huis voor een relatief korte periode zou willen verhuren. Zo kan het zijn dat je een droomhuis op het oog hebt, maar je eerst wil dat je huidige huis verkocht wordt. Vaak gaat dit in de huidige markt wel snel, maar er zijn gevallen waar het toch onverhoopt langer duurt. Om te voorkomen dat je droomhuis ervandoor gaat in de tijd dat je jouw huis probeert te verkopen is het een optie om je huidige woning tijdelijk te verhuren.

Met tijdelijke verhuur is het voor de huurders duidelijk dat ze na een bepaalde periode de woning moeten verlaten en zit jij niet met dubbele woonlasten. De huurperiode kan je mooi gebruiken voor de verkoop. Dat scheelt weer een hoop kopzorgen.

Tijdelijke verhuur

Hoe je die verhuur gaat vormgeven s nog wel iets waar je je even over moet buigen. Er zijn namelijk een aantal opties, om te beginnen met de tijdelijke verhuur van twee jaar. Sinds 2016 is het mogelijk voor alle commerciële verhuurders om een woning te verhuren met een duur van 24 maanden. Dit is in het leven geroepen om de doorstroom op de woningmarkt te verbeteren. Je moet er wel op letten dat je als verhuurder de huurder tijdelijk laat weten dat het contract afloopt. Hiervoor staat een wettelijk bepaald termijn van maximaal drie maanden voor de afloop van het contract voorgeschreven en minimaal één maand. Mocht het verhuren van het huis uiteindelijk zó goed bevallen, dan kan je er ook voor kiezen om de huurder een nieuw contract aan te bieden. Deze mag echter niet meer tijdelijk zijn, maar voor onbepaalde tijd. 

Leegstandswet

De leegstandwet is wat complexer dan de tijdelijke verhuur van 24 maanden, maar kan eventueel voor jou een uitkomst bieden. Het is met deze vorm van verhuur van belang dat de woning te koop staat aangeboden en je moet er de twaalf maanden voor de verhuur zelf in hebben gewoond. Daarnaast mag de woning in de afgelopen tien jaar niet vaker dan drie keer verhuurd zijn en je hebt toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Wat is dan precies de reden om het via deze, ietwat complexere, weg te verhuren? Het grote voordeel is dat je als verhuurder zelf de hoogte van de huurprijs kan bepalen. Bij tijdelijke verhuur kan dit niet en wordt de huurprijs bepaald op basis van een puntenstelsel. Je zit bij deze optie echter ook vast aan een minimale en maximale verhuurperiode van zes maanden tot vijf jaar.

Diplomatenclausule

Wanneer je voor werk of andere zaken tijdelijk ergens anders moet verblijven, dan is het ook mogelijk om je woning te verhuren voor bepaalde tijd met een diplomatenclausule. In het contract van deze vorm moet een ontruimingsbeding staan, waarin de datum dat de huurder het pand weer moet verlaten op voorhand vastgesteld staat. Ook hierbij is het noodzakelijk om de huurder tijdelijk schriftelijk op de hoogte te stellen. Ook hier geldt weer: minimaal één maand van tevoren en maximaal drie maanden.

Hulp nodig?

Het is goed voor te stellen dat het wat ingewikkeld wordt, of dat je simpelweg niet de tijd hebt om goed onderzoek te doen. Heb je hulp nodig, dan kan je altijd een makelaar in schakelen. Als je bijvoorbeeld je appartement wil verhuren in Utrecht dan kan je terecht bij een makelaar in Utrecht. Deze mensen kennen de markt en kunnen je helpen met de aanvraag van een leegstandwet vergunning of kijken welke andere opties het best bij jouw vraag passen.

 

Categorie:Makelaardij
VOLGENDE POST
Een nieuwe bank kopen; waar let je op?
VORIGE POST
10 Tips voor brandveiligheid in huis