15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.woninghuis.nl 300 0

10 Tips voor brandveiligheid in huis

Ongelukken in woonhuizen zijn goed voor 60% van alle branddoden in Nederland en, hoewel er vorig jaar een daling van 2% in het aantal bijgewoonde branden was, vormen de vele branddoden nog steeds een opzienbarende statistiek. Uit het aantal geregistreerde woningbranden blijkt duidelijk dat brandveiligheid iets is dat beslist in huis moet beginnen! Als specialisten in de brandbeveiligingsindustrie weten we wat de beste manieren zijn om brand te voorkomen en wat je moet doen als er toch een is, en daarom hebben we een lijst opgesteld met de top 10 tips om brandveiligheid woning te verbeteren!

1. Plaats een brandalarm en test het regelmatig

Een van de eerste stappen van brandveiligheid is ervoor zorgen dat je een geschikt brandalarm installeert. Het is aan te raden er op elke verdieping van je woning een te installeren voor een uitgebreide brandbeveiliging, en ze worden het best geplaatst in of nabij het midden van het plafond, op minstens 30 cm afstand van muren of lampen. Er zijn twee hoofdtypes brandalarm – Ionisatie en Optisch – en een brandveiligheidsspecialist kan je advies geven over het meest geschikte alarm voor je omgeving. Een ander cruciaal aspect van brandalarmveiligheid is je alarm regelmatig te testen. Een kapot alarm is zo goed als geen alarm, dus zorg ervoor dat de batterijen elke week getest worden en minstens eenmaal per jaar vervangen.

2. Wees voorzichtig bij het koken

Meer dan 50% van de toevallige branden in huis heeft te maken met koken, waardoor de keuken een plaats is waar je buitengewoon voorzichtig moet zijn. Let goed op de taak van het koken, zorg dat je niet afgeleid wordt en, als je weggeroepen wordt, zorg dat je de pannen van het vuur haalt of het vuur lager zet. Wees bijzonder voorzichtig bij het gebruik van oliën, want die vormen een groot brandgevaar, en streef er ook naar om kinderen nooit alleen in de keuken te laten als er voedsel bereid wordt.

3. Plan een vluchtroute

De beste vluchtroute is meestal de normale weg in en uit je huis. Maar als de plaats van de brand het je onmogelijk maakt die route te gebruiken, is het ongelooflijk belangrijk andere opties te hebben. We adviseren verschillende routes te plannen, de uitgangen uit elke kamer te beoordelen en rekening te houden met de behoeften en mogelijkheden van iedereen die moet vluchten, zoals baby’s, ouderen, gehandicapten en huisdieren.

4. Controleer op gevaren voor je naar bed gaat

Als je slaapt duurt het veel langer om je bewust te worden van een brand. Het is daarom ongelooflijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis zo veilig mogelijk is voor de dreiging van brand voordat je naar bed gaat. Het aanbrengen van een slaapkamerroutine die dit inhoudt is heel heilzaam, en is snel en gemakkelijk uit te voeren. Ga gewoon je huis rond om te controleren of het fornuis uit is, apparaten uit te zetten en de stekker eruit te halen, zorg ervoor dat kaarsen en sigaretten gedoofd en op de juiste manier weggegooid worden en zet kachels uit. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat uitgangen vrij van obstructie zijn en binnendeuren te sluiten om de verspreiding van een brand te vertragen.

5. Overbelast geen stopcontacten

Huisbezitters hebben de neiging stopcontacten te overladen, door verlengkabels en meerpuntsstopcontacten te installeren zonder zich altijd ten volle bewust te zijn van de risico’s die dat kan opleveren. Het is aan te bevelen om maar één stekker per stopcontact te hebben, want te veel apparaten kunnen oververhit raken en brand veroorzaken. Het is ook van levensbelang ervoor te zorgen dat je nooit slecht bedrade of oude stekkers, stopcontacten of kabels gebruikt, want dat kan leiden tot het ontstaan van een elektrische brand.

6. Doof sigaretten op de juiste manier

Er sterven meer mensen in branden veroorzaakt door rookwaren dan door iets anders, wat betekent dat het ongelooflijk belangrijk is om veilig sigarettengebruik te bedrijven als je een roker bent. Dit bestaat er in wezen uit dat je ervoor zorgt dat ze op de juiste manier worden uitgedoofd en op een zorgvuldige manier weggegooid. Het is sterk aan te bevelen nooit in bed of bij slaperigheid te roken, en er ook voor te zorgen dat alle aanstekers, lucifers en rookwaren en parafernalia buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

7. Gebruik kaarsen, versieringen en stoffen zorgvuldig

Kaarsen, decoratieve lichten en versieringen zijn een groeiende oorzaak van branden in het VK, wat betekent dat het belangrijker wordt dan ooit om ervoor te zorgen dat je doeltreffende voorzorgsmaatregelen neemt wanneer je een van deze voorwerpen gebruikt. Dit houdt in dat je kaarsen in een stabiele en veilige houder moet bewaren, ze uit de buurt moet houden van gordijnen, stoffen en papier, en ervoor moet zorgen dat ze altijd goed worden gedoofd voor je de kamer verlaat of naar bed gaat. We raden ook aan gordijnen die over of over je brievenbus hangen te vermijden, want dat kan een groot brandgevaar opleveren.

8. Berg ontvlambare vloeistoffen en brandbare materialen goed op

Brandbare vloeistoffen vormen een bijzondere bedreiging bij brand, dus is het voor een uitgebreide brandbeveiliging rond je huis heel belangrijk dat je alle vloeistoffen die je bezit op de juiste manier opslaat en bewaart. We raden aan ontvlambare vloeistoffen op te slaan in koele, goed geventileerde ruimten, en ze op ruime afstand van ontstekingsbronnen te bewaren. Het is ook belangrijk dat elektrische en gaskasten vrij zijn van alle brandbare en ontvlambare materialen en dat de opslag van losse brandbare materialen buiten het pand vermeden wordt.

9. Installeer een brandblusser

Hoogwaardige brandbeveiligingsapparatuur kan in geval van nood het verschil tussen leven en dood betekenen, en daarom raden we ten zeerste aan een brandblusser in je woning te installeren. Omdat verschillende soorten brandblussers het meest geschikt zijn voor verschillende soorten brand, hangt de meest geschikte brandblusser voor je woning af van je omgeving. De meeste woningen hebben echter een blusapparaat met droog poeder, omdat ze branden van Type A, Type B en Type C uitgebreid bestrijden.

10. Passend gebruik van verwarmingstoestellen

Insteekkachels verbruiken veel elektriciteit en dus ook veel warmte. Het is daarom ongelooflijk belangrijk ze met zorg te gebruiken, want ze zijn een belangrijke risicofactor voor brandontsteking. Het is van vitaal belang je verwarming uit de buurt van gordijnen, meubels en stoffen te houden, ervoor te zorgen dat ze nooit bedekt worden, en dat er nooit wasgoed op of in de buurt van gedroogd wordt. We raden ook aan een brandbeveiliging rond je verwarming te plaatsen om te voorkomen dat kinderen en huisdieren ermee in contact komen.

Nu je wat bedrevener bent in brandveilig wonen methoden, is je huis hopelijk veilig, zeker en volledig beschermd.

Categorie:Wonen
VOLGENDE POST
Welke vorm van tijdelijke verhuur past bij jou?
VORIGE POST
6 voordelen van het inschakelen van een professionele slotenmaker